Authentiek sprekenAuthentiek spreken

Nico van Schaik


Over Nico van Schaik

Zou je willen leren te ontspannen als je voor een groep spreekt? Of heb je behoefte om je te verbinden met mensen op een dieper niveau waarbij je écht jezelf mag zijn? Dan is de workshop Authentiek spreken wellicht iets voor jou. Op een eenvoudige en doeltreffende manier gaan we elkaar en vooral onszelf ontmoeten. Geen technieken, maar juist loslaten van wat we onszelf hebben aangeleerd.

Het gaat er niet zozeer om hoe en wat je zegt tegen de groep, want alles wat je zegt vanuit verbinding is mooi. Het gaat erom dat je werkelijk in alle kwetsbaarheid contact kan maken met jezelf en jezelf kan voelen en accepteren zoals je bent. Van daaruit zullen de ontvangers, de cirkel van mensen om je heen, ook in staat zijn om jou te voelen en om zich met jou te verbinden.

Authentiek spreken gaat over het ontdoen van de behoefte om te willen presteren en daar bevestiging uit te willen halen. Want juist dit geeft de verkramping. Het maakt ons bang om afgewezen te worden. Na het ontdoen blijft het authentieke zelf over.

De eerste stap is om het goed te hebben met jezelf en jezelf te accepteren zoals je bent. De tweede stap is om het goed te hebben met een ander door een verbinding aan te gaan waarbij we elkaar op een diepere laag kunnen ontmoeten, zonder onszelf te verliezen. De eerste twee stappen leer je spelenderwijs in jezelf te vinden. De laatste stap is het verbinden met een groep mensen en om jezelf vanuit je hart te laten zien.

Iedere deelnemer wordt uitgenodigd om in stilte voor de groep te staan en alle mensen aan te kijken. Hierbij kunnen allerlei gevoelens naar boven komen. Het is daarbij de uitnodiging om deze er helemaal te laten zijn. Ook bij de andere deelnemers, die de cirkel vormen, is dit de uitnodiging. Maar zij hebben ook de taak om de persoon in het midden te steunen met hun aanwezigheid. Misschien blijft het stil bij de spreker, misschien komen er woorden. Het komt zoals het komt. Niemand kan zich hierop voorbereiden. Wel kan je trouw zijn aan je verlangen naar verbinding met jezelf en de anderen. En dat is de essentie die ik je wil meegeven in deze workshop.

De ervaring die je tijdens deze workshop opdoet, is voor iedereen bruikbaar in het dagelijks leven. Want zowel je vrienden en familie om je heen, als de collega’s op het werk krijgen er energie van als ze zich met jouw authentieke zelf kunnen verbinden.